BACCANO



Aikakauden soittimia käyttävä Baccano-barokkiyhtye on maamme eturivin barokkimuusikoista koostuva yhtye, joka on vuodesta 2002 esiintynyt laajalti ympäri Suomea. Baccanon kokoonpano vaihtelee esitettävän musiikin mukaan. Peruskokoonpanoon kuuluvat sopraano Tuuli Lindeberg, Hanna Haapamäki, nokkahuilu ja traverso, Susanne Helasvuo/Anni Elonen/Mervi Kinnarinen, viulu, Jussi Seppänen, sello, Eero Palviainen, luuttu ja kitara ja Marianna Henriksson, cembalo.

Baccanon jäsenet ovat yhdessä ja erikseen esiintyneet merkittävimmillä kotimaisilla musiikkijuhlilla, konsertoivat eri yhtyeiden jäseninä ympäri Eurooppaa ja soittavat

mm. maamme vanhan musiikin orkestereiden soolosoittajina. Baccanon kanssa yhteistyötä ovat tehneet mm. mezzosopraano Essi Luttinen, altto Teppo Lampela sekä ruotsalainen tenori Anders Dahlin.

  

Baccanoa on kuultu mm. Helsinki Early Music Festival -musiikkijuhlilla, Sastamala Gregorianassa, Helsingin Musiikkitalossa, Lahden Urkuviikoilla, Rauma Festivossa, Hauhon musiikkijuhlilla, Oulaisten musiikkiviikoilla, Helsingissä Suomen Solistiyhdistyksen konserttisarjassa ja Kirkko soikoon –festivaalilla, Uudenkaupungin Crusell-viikolla, Oulunsalo Soi –musiikkijuhlilla, Kaustisen Kamarimusiikkiviikolla, Vantaan Barokissa, Tampere-talossa, Espoon Sellosalissa, Kauniaisten Uudessa Paviljongissa, Paraisten Urkupäivillä ja Kymijoen Lohisoitossa.


Vuonna 2010 Baccano konsertoi menestyksekkäästi Italiassa Perugiassa ja Castelmuziossa vanhan musiikin festivaaleilla.


Baccanon napolilaista barokkimusiikkia sisältävä ensilevy julkaistiin Alba-levymerkillä vuonna 2011.


Suomen Kulttuurirahasto sekä Alfred Kordelinin säätiö ovat tukeneet Baccanon toimintaa.

Vuonna 2024 Baccanoa voi kuulla mm. Turun Sibelius-museossa 18.9.2024 sekä Tampereella Viinikan kirkossa 29.9.2024.


***

JUTTU HELSINKI EARLY MUSIC FESTIVALIN BLOGIIN:

Baccano perustettiin vuonna 2002 nokkahuilisti Hanna Haapamäki kerätessä joukon inspiroivia muusikoita yhteen soittamaan Sibelius-Akatemian myöntämään ensikonserttiinsa. Ensimmäiset kuukaudet toimimme ilman nimeä, koska kaikkein vaikeintahan uuden bändin perustamisessa on juuri nimen keksiminen. Sittemmin nimeksi valikoitunut ”metakka, mekkala, meteli ja rähinä” ei aina ole ollut ohjelmistomme ja musiikin tekemisemme keskiössä, kutsuttakoon sitä vaikka seestymiseksi.


Alkuperäiskokoonpanoomme kuuluivat sopraano Tuuli Lindeberg, nokkahuilisti Hanna Haapamäki, viulisti Mervi Kinnarinen, luutisti Eero Palviainen, sellisti Jussi Seppänen ja cembalisti-urkuri Markku Mäkinen. Valtaosan 20-vuotisen taipaleemme alkuvuosien konserteista teimme tällä kuuden hengen porukalla, välillä vahvistettuna toisella viululla eli Susanne Helasvuolla, Hannu Vasaralla, Anni Elosella, Airamaria Lehtipuulla tai Dora Asterstadilla sekä alttoviulisti Tiila Kankaalla. Nykyisen cembalistimme Marianna Henrikssonin lisäksi myös Petteri Pitko on ollut mukana muutamilla keikoillamme. Laulajista Tuuli Lindebergin lisäksi olemme musisoineet yhdessä myös mezzosopraano Essi Luttisen, kontratenori Teppo Lampelan sekä ruotsalaisen tenorin Anders Dahlinin kanssa.


Baccanon historiaan kuuluu mm. ikimuistoinen konserttimatka Italiaan sekä La bella Napoli -ensilevymme (Alba) julkaisu vuonna 2011. Myös esiintymiset vuosien saatossa lukuisilla kotimaisilla musiikkijuhlilla (mm. Sastamala Gregoriana, Crusell-viikko, Rauma Festivo, Sysmän Suvisoitto, Joroisten musiikkipäivät ja Lahden Urkuviikot) sekä omat konsertit mm. Tampere-talossa ja Espoon Sellosalissa ovat olleet merkityksellisiä yhtyeemme taipaleella.


Juhlavuottaan Baccano viettää kokoamalla voimansa kahteen konserttiohjelmaan, jossa yhtye kasvaa jo orkestraalisiin mittasuhteisiin. 

Bach einmal anders -ohjelmalle antoi sykäyksen sellistin sivistyksessä ollut ammottava aukko säveltäjän yli 200 kantaatin kohdalla. Työ- ja lomamatkat sujuivat joutuisasti ne kaikki useampaan kertaan kuunnellessa. Matkan tekoa hidasti vain poikkeamiset tien sivuun muistiinpanoja kirjaamaan.

Bach-sovitusten lisäksi luvassa on myös konsertillinen Vivaldia Tuuli Lindebergin ja Essi Luttisen kanssa Tampere-talossa huhtikuussa 2023.


Samalla kun yhteiskunnan tuki on vuosien saatossa vihdoin vakiintunut myös barokkiorkestereille, pienempien kamarikokoonpanojen toiminta perustuu edelleen pitkälti omaan sitkeään markkinointiin ja hyvin satunnaisiin apurahoihin jalomielisiltä säätiöiltä (tätäkin konserttia tukee Suomen kulttuurirahasto). Baccanon toiminta onkin taloudellisten realiteettien myötä pysynyt kohtuudessa ja kokoonpano yhä useammin vain nelihenkisenä. Onneksemme Baccanolla on takana pitkä yhteinen historia, jonka myötä tunnemme toisemme hyvin niin muusikkoina kuin ilman soitintakin, joten pääsemme pidemmänkin keikkatauon jälkeen nopeasti takaisin samalle sivulle. Lisäksi soitamme tietysti paljon säännöllisesti yhdessä myös muissa kokoonpanoissa.


Baccanon toimintaa pyörittäessä huomaa itse kouriintuntuvasti, kuinka pienen pieni osa itse soitettu konsertti on pitkässä prosessissa ohjelmaidean idusta konsertin jälkeiseen cembalon roudaukseen iltamyöhällä takaisin kotiin. Tämän omaan yhtyeeseen olennaisena osana kuuluvan rasittavan organisointisäädön määrän kompensoi mahdollisuus soittaa itse suunnittelemia konserttiohjelmia mieluisten muusikoiden kanssa. Tämä yhtyeen perustamiselle aikanaan sykäyksen antanut syy on edelleen perusta Baccanon kaikelle toiminnalle. Kutsumustyöksi nimittäminen ei ole liioittelua.


Jussi Seppänen & Hanna Haapamäki, elokuu 2022

(Baccano konsertoi HEMFissä Ritarihuoneella Helsingissä 10.10.2022)


***


Kirjoitus Baccanon taipaleesta Suomen Vanhan musiikin liiton blogiin 7.11.2019:

Baccano perustettiin vuonna 2002, kun keräsin joukon inspiroivia muusikoita yhteen soittamaan Sibelius-Akatemian myöntämään ensikonserttiini sekä sen harjoituskonsertteihin. Ensimmäiset kuukaudet toimimme ilman nimeä, koska kaikkein vaikeintahan uuden bändin perustamisessa on löytää hyvä nimi yhtyeelle…!

Alkuperäiskokoonpanoomme ovat alusta asti kuuluneet sopraano Tuuli Lindeberg, viulisti Mervi Kinnarinen, luutisti Eero Palviainen, sellistiaviomieheni Jussi Seppänen, cembalisti-urkuri Markku Mäkinen sekä jutun allekirjoittanut nokkahuilisti. Koko 17-vuotisen olemassaolomme aikana olemme tehneet suuren osan keikoistamme tällä kuuden hengen porukalla, mutta myös välillä vahvistettuna toisella viululla eli Susanne Helasvuolla, Hannu Vasaralla tai Dora Asterstadilla sekä alttoviulisti Tiila Kankaalla. Myös cembalisti Petteri Pitko on ollut mukana muutamilla keikoillamme. Tuuli Lindebergin lisäksi olemme musisoineet yhdessä myös mezzosopraano Essi Luttisen sekä ruotsalaisen tenorin Anders Dahlinin kanssa.

Parina viime vuonna suuremman kokoonpanomme ohjelmia on ollut selkeästi vaikeampaa saada myytyä konsertinjärjestäjille, ja olemmekin soittaneet keikkoja Baccanon ydinryhmällä eli nokkahuilu-sello-luuttu-cembalokokoonpanolla yhdessä nykyisen Baccanon cembalistijäsenemme Marianna Henrikssonin kanssa.

Baccanon historiaan kuuluu ikimuistoinen konserttimatka Italiaan vuonna 2010 sekä tietysti La bella Napoli -ensilevymme (Alba) julkaisu vuonna 2011. Myös esiintymiset lukuisilla musiikkijuhlilla (mm. Sastamala Gregoriana, Crusell-viikko, Rauma Festivo, Sysmän Suvisoitto ja Lahden Urkuviikot) sekä omat konsertit mm. Tampere-talossa ja Espoon Sellosalissa ovat olleet merkityksellisiä yhtyeemme taipaleella.

Baccano on profiloitunut puhtaasti barokin aikakauden musiikkiin. Repertuaarissamme on niin Henry Purcellin näyttämömusiikkia ja hulluuskohtauslauluja kuin J.S. Bachin kauneimpia aarioita ja kamarimusiikkia. Myös italialainen barokki on sydäntämme lähellä. Tutuksi ovat vuosien aikana tulleet niin Antonio Vivaldin konsertot kuin laulumusiikkikin sekä Scarlattin, Porporan ja Mancinin sävellystuotanto. Vuonna 2017 soitimme yhdessä Tuulin ja altto Teppo Lampelan kanssa konsertillisen upeimpia Händelin teoksia Sastamala Gregoriana -festivaalilla täpötäydelle Pyhän Marian kirkolle.

Klassinen Hietsu -konserttisarjassa sunnuntaina 17.11. esitämme rapsakan kattauksen englantilaista 1600-luvun näyttämömusiikkia Baccanon kvartettikokoonpanolla. Ohjelmassamme on niin englantilaisen masque-perinteen naamiotansseja kuin Henry Purcellin instrumentaalimusiikkia. Mukaan sekoittuu tietysti myös kansanmusiikkia, josta aikalaiset ammensivat ideoita näyttämömusiikkiin.

Baccanon kaltaisilla vanhan musiikin kamariyhtyeillä on maassamme hyvin haastavat toimintaedellytykset. Vain harvakseltaan tuntuu konsertinjärjestäjätahoilla olevan resursseja korkeatasoisen kuuden hengen yhtyeen palkkaamiselle. Intensiiviselläkin markkinoinnilla keikkoja löytyy todennäköisimmin vain maksimissaan kvartettikokoonpanolle ja usein vaatimattomalla palkalla sillekin. Välillä tuntuu, että ilman apurahoja on mahdotonta pitää yllä yhtyeen säännöllistä konserttitoimintaa, koska konsertinjärjestäjien budjetit ovat usein pieniä ja apuraharintamalla on tunkua.

Onneksi Baccanolla on niin pitkä yhteinen historia ja tunnemme toisemme hyvin niin muusikkoina kuin muutenkin, että saamme pidemmänkin keikkatauon jälkeen bändimme nopeasti konserttikuntoon. Lisäksi soitamme tietysti paljon yhdessä myös muissa kokoonpanoissa.

Hanna Haapamäki

Kirjoittaja on nokkahuilisti-traversisti, joka soittaa mm. Helsingin Barokkiorkesterissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa ja Espoon barokissa. Häntä on myös kuultu samaisten orkesterien sekä Barocco Borealen ja Kymi Sinfoniettan solistina. Hanna on barokkiyhtye Baccanon sekä Bravade-nokkahuilukvartetin perustajajäsen.

 


BACCANON KONSERTEISTA JA LEVYSTÄ KIRJOITETTUA: 


"On vaikea kuvitella hienompaa kotimaista kokoonpanoa soittamaan Händeliä kuin Baccano-yhtye ja suomalaisen barokkilaulun kärkinimet Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela.


Baccanon edellinen Sastamalan keikka oli vanhan musiikin suurta juhlaa.

Nyt musisointi oli vähintään yhtä elävää ja ohjelmisto taas taiten rakennettu. Händelin suosituimmista oopperoista poimitut rakkaus- ja riitelyduetot ovat kenties tunnevoimaisinta ja koskettavinta koskaan sävellettyä varhaista oopperaa."

Harri Hautala/Aamulehti 24.7.2017


”Suomalainen barokkiyhtye Baccano tarjosi yhden Sastamala Gregorianan viime vuosien parhaista konserteista, jossa ohjelmisto, esittämisen laatu ja tunnelma olivat korkeimmalla mahdollisella tasolla.

...”Sopraano Tuuli Lindeberg, pitkäaikainen Sastamalan kävijä, suorastaan häikäisi äänensä puhtaudella, lunnollisuudella ja ilmaisuvoimalla.”

...”Jos oli Lindeberg loistava, samaa voi sanoa viiden hengen soitinryhmästä. Nokkahuilisti Hanna Haapamäki, viulisti Mervi Kinnarinen, sellisti Jussi Seppänen, luutisti Eero Palviainen ja kosketinsoittaja Markku Mäkinen ovat hioneet ilmaisunsa yhtenäisyyden ja puheenomaisen ytimekkyyden lähes täydellisyyden rajoille. Kuiskaavaa herkkyyttä yhtye loi laulujen taustoille, omiin sooloihinsa soittajat heittäytyivät kontrolloidusti mutta intohimoisesti.”

Harri Hautala, Aamulehti 23.7.2015


....”Baccano kutsui festivaaliyleisön kuvitteelliselle aikamatkalle 1700-luvun eurooppaan. Liikkeelle lähdettiin Englannista purcellin sävelin. Sopraano Tuuli Lindeberg lauloi Tis Nature´s Voice ja O Solitude cembalon, sellon ja luutun säestyksellä. Hänen äänensä soi upeasti täyttäen kulttuuritalo Posellin ja vieden kerralla barokin ajan tunnelmaan. Erityisen suloiset olivat Lindebergin pianissimot, jotka kantoivat kauniisti salin kaikkiin osiin. (...) Sammartinin sonaatissa nokkahuilulle ja basso continuolle sooloa soitti Hanna Haapamäki. Hänen huilustaan lähti kepeät trillit, ja sonaatin nopeissa ääriosisssa tekninen taito vakuutti. Hitaassa osassa huilun äänestä löytyi karheutta, joka kontrastoi jännittävällä tavalla muuten pyöreään sointiin. (...) Konsertin vedenjakajana voidaan pitää Vivaldin F-duuri konserttoa, sillä siinä kohtaa matkalaiset pääsivät määränpäähänsä Italiaan. Vivaldin kaupunki Venetsia oli kohteista hohdokkain. Konserton tulkinassa siitä ei jäänyt epäselvyyttä. Nopeissa osissa muusikot onnistuivat loistokkaasti. (...) Lopuksi palattin Englantiin ja ympyrä sulkeutui. Tuuli Lindeberg kertoi laulun tarinaa kiehtovalla tavalla. Hän liikkui laulaessaan ja otti yleisön mukaan eleillään. Konsertin ja näytelmän raja hämärtyi.”

Katja Valmunen, Länsi-Suomi 10.8.2012


”Baccano is a Finnish early music ensemble which was founded in 2003. As far as I know this is their first commercial recording, and it is a very fine one. I am impressed by both the technical skills of the individual artists as well as their approach to the music. Their performances are lively and energetic, and the interpretation is well-considered. This is definitely a group to follow and I look forward to their next recordings. ”

Johan van Veen (Musicweb International Classical Review)


”Musiikkikiertue 1700-luvun Euroopassa”

”Napolilaista barokkimusiikkia sisältävän levyn äsken julkaissut Baccano lähti kiertueelle Lontoosta Amsterdamiin, Pariisiin, Madridiin, Venetsiaan, Rooman ja Leipzigiin. (...) Markku Mäkisen cembalolla soittama F. Couperinin Passacaille edusti hienostunutta juhlavuutta, A.Vivaldi sähäkkää menevyyttä, A.Corelli melodista vaivattomuutta ja Eero Palviaisen luutulla soittama J.S. Bachin g-molli-fuuga monumentaalista rakentelua. Kinnarisen kisailevan viulun rinnalla kuultiin ilopillerinä Hanna Haapamäen nokkahuiluja, eikä sellisti Jussi Seppäsen panos soiton virkeydessä ollut vähäinen.”

Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat 19.2.2011.


”Suomeen on juurtunut 2000-luvulla korkeatasoinen vanhan musiikin esittämisen traditio.

Tämäkin barokkiyhtye Baccanon konsertti olisi voitu viedä mihin tahansa maailman musiikkikeskukseen. Laatua riitti. (...) Läpi illan ihastuttaneen soitinyhtyeen oma huippuhetki oli Händelin triosonaatin ilmiömäinen esitys. Musiikki puhui kaikilla kielillä.”

Harri Hautala, Aamulehti 16.11.2009

 

”Riutuva rakkaus, kuohuvat tunnemyrskyt ja petetyn sydämen katkera vuodatus ovat Vivaldin kantaattien käyttövoimana. Tuuli Lindebergin lasinkimaltava sopraano antautui näiden maininkien pyörteilyyn ihailtavan hallitusti. Välipalana tarjotut Scarlattin viulusonaatti K.91 ja Corellin C-duurisonaatti nokkahuilulle toivat esiin sanattomasti samaa tunneilmastoa. Continuoryhmä tarjosi solisteille alati viehkeän poljennon (...) Ei oikeastaan ihme, että aikalaiset italianot saattoivat puhjeta aplodeihin kesken tällaisten kappaleiden.”

Mikko A. Himanka, Keskipohjanmaa  4.2.2008 

 

”Hanna Haapamäki taituroi alttonokkahuilulla, jonka pehmeät sävyt lauloivat kauniisti hitaissa osissa (...) Sopraano Tuuli Lindeberg ihastutti keveällä, kauniilla äänellään. Hänen barokkilaulunsa on hienostuneen tyylipuhdasta (...) Viulisti Mervi Kinnarisen esityksessä saattoi tutustua barokin fraseerauksen hienouksiin. Hän taituroi barokkijousellaan, kuvioi musiikkia mielenkiintoisesti ja sai nopeisiin osiin iskevää tenhoa.”  Hannele Dolk, Kymen Sanomat 10.6.2007  

 


BACCANON KONSERTTIOHJELMIEN TEEMOJA:


Eine Kleine Bachmusik


Johann Sebastian Bach merkitsi, poikkeuksena moniin aikalaisiinsa, sävellyksiinsä hyvin tarkasti halutun instrumentaation. Toisaalta Bach oli myös suuri sovitusten rakastaja. Sovittaminen, sävellyksen uudelleen työstäminen ja teosten transponointi eri sävellajiin oli tavanomainen käytäntö barokin aikana, eikä Bachkaan kokenut tätä vieraaksi suhteessa niin omaan kuin aikalaissäveltäjiensäkin musiikkiin. Suuri osa Bachin kamarimusiikista löytyy useina säveltäjän omina eri versioina ja instrumentaatioina. Erityisesti hänen yli kaksisataa säilynyttä kantaattiaan ovat tässä suhteessa melkoinen löytötavaratalo.

Säveltäjämestari selvästi etsi erilaisia tapoja ilmaista samaa ideaa erilaisin painotuksin ja äänenvärein. Tällä kierrätyksellä Bach varmasti halusi myös varmistaa, että hänen parasta musiikkiaan kuultaisiin useammin kuin vain kerran.


***


Tuomaskirkon kanttorikandidaatit kilpasilla

Bach, Fasch, Graupner, Telemann


Leipzigin Tuomaskoulu on ollut aina perustamisestaan 1200-luvulta lähtien merkittävä kirkkomusiikin opinahjo sekä haluttu ja arvostettu työpaikka. Tuomaskoulun kanttorin työnkuvaan kuuluu niin Tuomaskirkon kuin Leipzigin Nikolauksen kirkon musiikkielämästä vastaaminen sekä koulun oppilaskuoron johtaminen.

Tuomaskoulun kanttorin viroista käytiin myös vuonna 1722 kovaa kilpailua. Viranhakuprosessi keräsi aikoinaan yhteen joukon merkittäviä saksalaissäveltäjiä: Georg Philipp Telemann, Johann Friedrich Fasch, Christoph Graupner ja Johann Sebastian Bach.

Fasch kuitenkin vetäytyi Telemannin tavoin kilvasta. Graupnerin työnantaja Hesse-Darmstadin maakreivi puolestaan ei suostunut irtisanomaan hovimuusikkoaan ja niinpä virka annettiin lopulta Johann Sebastian Bachille.



***


Women of Antiquity –

a musical evening in a Roman cardinal’s palace


Corelli, Händel, Scarlatti


The eternal conflict between love, honour and duty is illustrated in the tragic fates of the Saracen princess Armida and Lucrezia, the faithful wife of a Roman general.


***


RUUSULEHTOJEN SALAISUUDET - FROM ROSY BOWR´S

Purcell, Händel, Matteis


***


NOTTE PLACIDA E CHETA  -Tyyni ja hiljainen yö

Musiikkia 1700-luvun alun Roomasta

säveltäjät: Scarlatti, Händel, Bononcini


***


CORELLIN JALANJÄLJILLÄ

säveltäjät: Telemann, Corelli, Scarlatti, Leclair


***


Dresden - Baroque juwel on the Elbe river


Dresden was a musical centre and birthplace of the newly-created music of the 1600s and 1700s – in addition to perhaps being Europe´s most beautiful city. The foremost composers and musicians of the age gathered at the court chapel of Fredrik August I, and the musical environment was subject to continual development. Composers such as Antonio Vivaldi visited Dresden and supplied compositions on commission.


***


GRAND TOUR - Aatelispojan matkassa halki 1700-luvun alun Euroopan

säveltäjät: Matteis, Scarlatti, Bach, Vivaldi, Corelli, Purcell


***


TUNES & MASCARADE

Musiikkia 1600-luvun alun Englannista

säveltäjät: Purcell, Byrd, Castrucci


***


Greetings from London!

Musiikkia barokin ajan Lontoosta

säveltäjät. Purcell, Händel, Matteis


***


Viaggio Musicale - musiikkia 1600-luvun alun Italiasta

säveltäjät: Monteverdi, Frescobaldi, Merula, Uccellini


***


Näistä säveltäjistä en luovu - kanttori J.S. Bachin valinnat

Fux, Telemann, Keiser, Bach


***

 

Paimenrakkautta: Tirsi ja Clori, Filli ja Clorinda, Apollo ja Dafne...               

Säveltäjät: A.Scarlatti, D.Scarlatti, Porpora, Bononcini, Mancini


***


Musiikkia Charles VI:n hovista Wienistä

Säveltäjät: Fux, Caldara, Porsile, Conti, Reutter


***

 

A.Scarlattin jalanjäljillä Napolissa

Säveltäjät: A.Scarlatti, Durante, Sarri, Mancini

 

 


BACCANO :


Sopraano Tuuli Lindeberg on monipuolinen muusikko ja laulaja. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa aluksi pianonsoittoa, musiikinteoriaa ja kuoronjohtoa, ja lauloi lukuisissa puoliammattilaiskuoroissa ja –ensembleissä ennen siirtymistään solistiuralle. Tuuli valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2002 pääaineenaan laulu, ja on siitä lähtien toiminut freelance-laulajana ja pedagogina. Tuuli Lindeberg voitti toisen palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa 2009.

Tuuli Lindebergillä on konserttilaulajana laaja ohjelmisto erityisesti barokkiajan ja 1900-2000-lukujen kamarimusiikkia, ja hän tekee säännöllisesti yhteistyötä suomalaisten orkesterien ja kamariyhtyeiden kanssa. The Harp Consortin ja Andrew Lawrence-Kingin kanssa Tuuli on esiintynyt lisäksi Ranskassa, Italiassa, Belgiassa ja Saksassa. Näyttämörooleja Tuuli Lindeberg on tehnyt Suomen Kansallisoopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Suomen Kansallisteatterissa sekä Sibelius-Akatemian oopperan ja Ooppera Skaalan produktioissa. Hän on levyttänyt sekä tehnyt runsaasti radio- ja tv-nauhoituksia erilaisten kokoonpanojen kanssa. Hän opettaa barokkilaulua Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja toimii ajoittain taiteellisena tuottajan klassisen musiikin levytyksissä.

 

Nokkahuilisti Hanna Haapamäki tunnetaan aktiivisena muusikkona, joka on esiintynyt sekä solistina että kamarimuusikkona lukuisissa vanhan musiikin yhtyeissä ja orkestereissa. Hannaa on kuultu mm. Kymi Sinfoniettan, Helsingin Barokkiorkesterin sekä Suomalaisen barokkiorkesterin solistina. Haapamäki on barokkiyhtye Baccanon sekä Bravade-nokkahuilukvartetin jäsen sekä soittaa myös nokkahuilua ja traversoa Helsingin Barokkiorkesterin sekä Suomalaisen barokkiorkesterin jäsenenä. Hanna Haapamäki on konsertoinut lukuisilla musiikkijuhlilla niin koti- kuin ulkomailla mm. monissa Euroopan maissa sekä Japanissa. Solisti-ja kamarimuusikon tehtävien lisäksi Hanna on perustajajäsen barokkimusiikin pedagogiikkaa kehittävässä Collegium ry:ssä ja hänen sydäntään lähellä ovatkin lastenkonsertit sekä ikäihmisten palvelutalo- ja hoivakotikonsertit. Haapamäki onkin kiertänyt laajalti kotimaamme kouluissa, päiväkodeissa ja vanhusten hoitokodeissa vieden nokkahuilun ja barokkimusiikin ilosanomaa eteenpäin.

Hanna Haapamäki on saanut koulutuksensa Sibelius-Akatemiassa Rabbe Forsmanin, Ammattikorkeakoulu Stadiassa Petra Aminoffin sekä Amsterdamin konservatoriossa Saskia Coolenin, Paul Leenhoutsin ja Jed Wentzin oppilaana.

 

Anni Elonen työskentelee musiikin ja kulttuurin kentällä eri tehtävissä mm. viulistina, laulajana, opettajana, kouluttajana ja tuottajana. Hän on monipuolinen muusikko, joka viihtyy lavalla musisoimassa niin vanhaa musiikkia, viihdemusiikkia kuin pop-rockiakin ja esiintyy aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla mm. Helsingin Barokkiorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin, Barokkiyhtye Baccanon, Ensemble Un’altra ondatan ja Soria Duo & Bandin jäsenenä. Muusikkona toimimisen lisäksi Annin voi nähdä usein myös näyttelijänä ja juontajana etenkin lapsille ja nuorille suunnatuissa esityksissä sekä musiikkikasvatuksen ja yleisötyön asiantuntijana erilaisissa taidekasvatukseen liittyvissä projekteissa. Anni on perustajajäsen barokkimusiikin pedagogiikkaa kehittävässä Collegium ry:ssä että yleisötyön, kulttuurituotannon ja -hallinnon alueella toimivassa yrityksessään Kipinä Productions Oy:ssä.

 

Jussi Seppänen on opiskellut sellonsoittoa Tampereen konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa sekä Amsterdamin konservatoriossa. Suomen Kansallisoopperan orkesterin jäsen Jussi Seppänen on ollut vuodesta 2004. Barokkisellistinä Seppänen toimii lukuisissa kokoonpanoissa, barokkiyhtye Baccanon lisäksi mm. Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Helsingin Barokkiorkesterissa ja Trio Origossa levyttäen (Ondine, BIS, Alba, La Bottega Discantica) ja konsertoiden niin kotimaassa kuin eri puolilla Eurooppaa.

 

Eero Palviainen aloitti luutunsoiton Turun konservatoriossa, josta siirtyi Sibelius-Akatemiaan ensimmäisenä solistisen osaston luutunsoiton opiskelijana, opettajana Leif Karlson. Hän jatkoi 1987 opintojaan Hopkinson Smithin johdolla Baselin konservatoriossa, jossa suoritti diplomin 1992. Hänen soolo-ohjelmistonsa ulottuu varhaisrenessanssista myöhäisbarokkiin soittimina renessanssiluuttu, vihuela, arkkiluuttu, teorbi, barokkikitara ja barokkiluuttu. Palviainen esiintyy aktiivisesti sekä Suomessa että eri puolilla Eurooppaa. Hän on yksi Battalia-yhtyeen perustajajäsenistä ja soittaa myös Suomalaisessa barokkiorkesterissa. Palviainen on vieraillut useissa kokoonpanoissa, kuten mm. L’Arpeggiata, Avanti!, the Harp Consort, Freiburger Barockorchester ja La Fenice. Hän on tehnyt levytyksiä sekä useita soolonauhoituksia Yleisradiolle ja televisiolle.


Cembalisti Marianna Henriksson valmistui Sibelius-Akatemiasta (Musiikin maisteri 2010) ja Berliinin Universität der Künstestä (Konzertexamen 2012). Hän konsertoi Suomessa ja ulkomailla sekä solistina että eri yhtyeiden jäsenenä: mm. Helsingin barokkiorkesterin (joht. Aapo Häkkinen), ranskalaisen Les Ambassadeursin (joht. Alexis Kossenko), puolalaisen KORE-barokkiorkesterin, Pohjanmaan barokkiorkesterin Barocco Borealen ja helsinkiläisen barokkiyhtye Cornucopian kanssa. Vuosina 2013-14 Marianna kiersi ympäri Eurooppaa Euroopan Unionin barokkiorkesterin kanssa mm. Lars Ulrik Mortensenin, Rachel Podgerin ja Stefano Montanarin johdolla. Marianna on esiintynyt muusikkona useissa tanssiteoksissa, esimerkiksi maailmanmenestykseen päätyneen Flying Bach –breakdance-esityksen cembalosolistina Euroopassa, Japanissa, Venäjällä ja Chilessä. Hänen uutta tanssia ja vanhaa musiikkia yhdistävä projektinsa koreografi Anna Mustosen kanssa on nähty muun muassa Zodiakin ja Helsingin musiikkitalon näyttämöillä sekä Italiassa Bolzanossa. Hän on kantaesittänyt mm. Olli Virtaperkon, Tomi Räisäsen ja Sarah Nemtsovin musiikkia, ja esiintynyt Suomen Kansallisoopperassa Saariahon ja Stravinskyn oopperoiden cembalosolistina. Taiteelliseen tohtorintutkintoon tähtäävissä opinnoissaan Sibelius-Akatemian Docmus-yksikössä hän keskittyy italialaiseen 1600-luvun alkupuolen musiikkiin ja työstää sen tunneilmaisua myös uusien taiteen- ja musiikinlajien kautta.

 


Baccanon seuraavassa konsertissa Sipoon vanhassa kirkossa 11.7.2024 esiintyvät:

HANNA HAAPAMÄKI

ANNI ELONEN

EERO PALVIAINEN

JUSSI SEPPÄNEN


CV

BACCANO